ID #1025

Hvad er syresatanisme?

Begrebet "Syresatanisme" er brugt i bogen "Nye religiøse bevægelser i Danmark" af Mikkel Pade. Som det siges i bogen, så er der tale om forvirrede mennesker, som bruger satanismen som en del af deres øvrige aktivitet. Dvs. at der ikke er tale om egentlig grupper, men om en speciel type mennesker, som bruger ordet på en speciel måde.

Der er ingen egentlig gruppestruktur, og "gruppen" kan selvfølgelig ikke forventes at oprette hjemmesider eller skrive tekster, hvor de opfatter sig selv som gruppe (at de tilhører samme gruppe, er jo kun noget, som ham der har lavet kategorierne, har fundet på). I stedet er der tale om enkeltindivider, som f.eks. bruger materiale fra andre grupper, tekster fra metalmusik m.m. Varg Vikernes fra Norge kan opfattes som tilhørende denne kategori, og det samme kan nogle af de danske black metal folk.

Nogle af de danskere, som begår hærværk mod kirker, kan også opfattes som tilhørende denne kategori, men langt størsteparten af hærværksfolkene begår formentlig hærværk alene pga. af kedsomhed og dårlig opdragelse – ikke fordi de prøver at sige noget med det.

Det ikke er Mikkel Pade men Dorit Wium-Andersen, som har skrevet kapitlet i Mikkel Pades bog, og inddelingen i typer er lavet af Massimo Introvigne. Inddelingen kunne være lavet anderledes, og passer nok bedre på USA end Danmark. Problemet er, at f.eks. skoleelever ikke rigtigt forstår inddelingen, da grupperne virker for "faste". F.eks. har Satanisk Forum fået spørgsmål der gik på, om Satanisk Forum kunne henvise til "grupper" indenfor "syresatanismen".

Tags: litteratur, stereotype