ID #1059

Hvordan har satanismen udviklet sig gennem tiden?

I middelalderen blev udtrykkene "heks" og "satanist" stort set brugt synonymt af de kristne. Der var mange forestillinger om troldfolk, og en hel del mennesker blev brændt på bålet. I praksis fandtes hekse og satanister dog kun i folks fantasi. I få tilfælde forsøgte enkeltindivider eller små grupper at efterligne de kristnes myter, i håb om at få den lovede magt. Der var dog tale om få og spredte forsøg, og forestillingerne blev hentet fra den kristne mytologi. Der fandtes ingen satanisk religion eller filosofi.

I 1950'erne og 60'erne kom der er fornyet interesse for okkultisme og alternative religioner i USA, som både afspejlede sig i litteraturen, filmene og den øvrige populærkultur. Som en del af denne strømning oprettede Anton LaVey i 1966 gruppen Church of Satan. Church of Satan var det første forsøg på at etablere satanismen som en reel filosofi uafhængigt af kristne skræmmebilleder. LaVey byggede sin satanisme på humanistiske og ateistiske filosoffer som Nietzsche og Ayn Rand, popkultur samt okkultisme.

LaVeys satanisme kom til at påvirke og inspirere de fleste af de satanistgrupper, som siden opstod. I dag er satanismen et fænomen med mange facetter, og fordi satanismen er forholdsvis udogmatisk, og fordi den hylder individualismen, så er det naturligt, at den vil fortsætte med at udvikle sig i nye former. I Danmark er der indenfor de sidste 10-15 år opstået en særlig dansk satanisme, som på flere punkter skiller sig ud i forhold til bl.a. amerikansk satanisme. Se teksterne "Dansk satanisme" og "Kulturkulten".

Tags: church of satan, filosofi, lavey