ID #1024

Har den katolske kirkes ændring til den protestantiske kirke under reformationen været årsag til sataniske kulter?

På det tidspunkt, hvor reformationen fandt sted, fandtes der ingen "sataniske kulter". Protestanter og katolikker beskyldte godt nok hinanden og andre kristne grupper for at være "kættere" eller "satanister" (Martin Luther beskyldte endda den katolske Pave for at være Antikrist), men det gik kun på, at de opfattede deres kristendomstolkning som forkert, og derfor "styret af satan". Den gang troede de kristne ret bogstaveligt på både dæmoner, varulve, hekse/satanister (de to ord blev brugt synonymt), og derfor blev den slags anklager brugt i alvor.

Kristendommens myte om sataniske grupper har eksisteret længe, men det var først i moderne tid, at der opstod grupper, som selv opfattede sig som satanister. Den første større gruppe var The Chuch of Satan som blev stiftet i USA i 1966. Kendetegnende for de moderne grupper er, at de fleste af dem er ateistiske. Det vil sige, at de ikke tror på Satan, men bruger ordet symbolsk. Deres filosofi er først og fremmest ikke-religiøs og humanistisk.

Den eneste måde, satanisme og reformation kan hæftets sammen på, er hvis man ser reformationen som udgangspunkt for sekulariseringsprocessen, som jo har betydet, at videnskab, politik og religion er blevet adskilte områder. Det har så igen betydet, at mennesket er blevet stillet frit i forhold til tro.

Tags: tro