ID #1016

Hvad er "Den sorte messe"?

Ideen om den sorte messe opstod oprindeligt i middelalderen, hvor man forestillede sig, at kættere, hekse og jøder udførte sorte messer, som gjorde grin med den katolske kirkes højmesse. Gennem tiden har nogle få personer forsøgt at efterligne disse forestillinger, idet de håbede på, at de der vel ville kunne opnå magt. Den sorte messe er dog stadig først og fremmest en myte, som i moderne tid blandt andet har været et yndet motiv i okkulte gyserfilm. Indenfor visse kristne grupperinger har der desuden været en tendens til at betegne alle mulige ikke-kristne ritualer som "sorte messer", også selv om ritualerne ikke har gjort grin med den katolske kirkes højmesse.

I Anton LaVeys bog "Satans bibel" er der et kapitel, der beskriver Church of Satans opfattelse af "den sorte messe". LaVey afviser brugen af ordet "sort messe" som betegnelse for alle mulige slags ritualer, og begrænser betegnelsen til at dække ceremonier, som bevidst gør grin med ting folk tager for seriøst, som for eksempel religiøse ceremonier. Formålet med den sorte messe skulle så være, at fungere som et psykodrama, som kan hjælpe personen med at løsrive sig fra en unødvendig eller hæmmende respekt eller ærefrygt. En gyldig sammenligning ville være, hvis man før en vigtig eksamen så en humoristisk sketch, som gjorde grin med eksamenssituationen, for at fjerne noget af ens nervøsitet.

I LaVeys bog "Sataniske Ritualer" er der en beskrivelse af en "sort messe", som gør grin med den katolske messe. Ideen er, at satanister der kommer fra en kristen baggrund, som de føler har en undertrykkende virkning på dem, kan gennemføre ritualet, for at frigøre sig fra denne påvirkning. Se i øvrigt spørgsmålet: "Hvorfor laver folk ritualer? Hvilke ritualer er der?"

Tags: church of satan, lavey, ritualer, stereotype

Relaterede indlæg:

Du kan ikke kommentere dette indlæg