ID #1022

Hvad betyder pentagrammet?

Pentagrammet optræder i mange forskellige religioner og okkulte systemer. En af de mest almindelige opfattelser indenfor den europæiske okkultisme har været, at se pentagrammet som et billede på mennesket. Når det vendte med en tak op, så tolkede man det for et billede på mennesket, der stod på sine to ben med hovedet op mod himlen, hvilket blev tolket som en stræben mod åndelige mål. Og når det vendte ”omvendt”, med en tak ned, så blev det tolket som en søgen mod det jordiske livs glæder. Da der samtidigt herskede en skarp dualisme mellem sjæl/krop og godt/ondt i kristendommen, blev det ”omvendte pentagram” opfattet som ondt, og derfor sat i forbindelse med Satan og satanisme.

En anden måde at tolke det sataniske pentagram, er at se det sataniske pentagram som et billede på det sunde menneske. Inden i det sataniske pentagram ses en femkant, der ligner et lille hus. Den tak der vender nedad viser husets, dvs. menneskets solide rod i det fysiske, og de to takker op viser en åbenhed, der tillader menneskets instinkter og følelser at få frit løb. I denne tolkning ses det ”åndelige pentagram” som et udtryk for manglende kontakt med den fysisk virkelighed, og som et udtryk for en lukkethed, der hæmmer og skader mennesket.

I Satans Bibel beskriver LaVey det sataniske pentagram i forbindelse med Baphomettegnet. Her omtaler han de to takker op som repræsenterende dualisme (det vil sige en opdeling i godt/ondt, sort/hvidt etc.), og de tre takker ned som en fornægtelse af den kristne treenighed.

Som det fremgår af de ovennævnte eksempler, er der mange måder at tolke pentagrammet. Den mest almindelige tolkning er dog at se pentagrammet som et symbol på satanisme, en filosofi der sætter den fysiske virkelighed højere end åndelige eller spirituelle ideer.

Se også spørgsmålet: "Hvilke symboler bruger satanister?"

Tags: lavey, symbolik

Relaterede indlæg:

Du kan ikke kommentere dette indlæg